Relaties

footprint on wood plankBij relatietherapie gaat het erom dat jullie het weer prettiger, liever en leuker krijgen. Het is belangrijk dat er bij beide motivatie is om te kijken naar jullie relatie en naar jezelf. Waar zit de verbinding? Waar zitten de positieve patronen en waar de negatieve? Hiervoor kijken we naar hoe het is met de toegankelijkheid (ben je nog te bereiken), de ontvankelijkheid (sta je open voor de ander) en de betrokkenheid (ben je beschikbaar, ga je er voor) van beide .

Vaak komt er bij het werken aan een probleem in de relatie ook een stuk persoonlijke ontwikkeling naar boven. Waar heb jij als persoon mee te maken in je leven, wat zijn jouw patronen, jouw waarden en normen, hoe ben jij gehecht in je jonge jaren, wat waren jouw voorbeelden van relaties in je leven. Luisteren naar elkaars verhaal is een kunst, hiervoor heb je vertrouwen en vaardigheden nodig. Vaak is vergeving nodig op elkaars fouten en een nieuwe blik op de toekomst. Niet meer verwijten maar oprecht naar elkaar kijken en luisteren.

Regelmatig is het verwachtingspatroon niet gezond, zijn jullie te afhankelijk van elkaar en zit je op elkaar te wachten en te hopen. Er kan dan sprake zijn van een ongezonde relatie, codependentie, relatieverslaving. Het is dan belangrijk te kijken naar je eigen verwachtingen en waar die vandaan komen. Welke behoefte is er in je leven niet bevredigd en probeer je nu bij je partner te halen? Zijn je eigen behoeftes net zo belangrijk als die van de ander.

Intimiteit, elkaar in je waarde laten, de mannelijkheid en vrouwelijkheid accepteren, het delen met elkaar van verhalen, ervaringen en emoties. Dit alles is het cement van een relatie.