Sta jij op je plek?

Bij je geboorte krijg jij wel of niet je plek waar je hoort! Dit klinkt vreemd, je denkt dat je gewoon geboren wordt en dat je dan automatisch op je plek bent. Helaas kunnen er omstandigheden zijn waardoor jij niet op je plek komt waar je hoort. Je kan dat te maken krijgen met allerlei thema’s in je leven. Onzekerheid, niet gezien worden, perfectionist, het gevoel niet te aarden.
Er is dan sprake van niet op je plek staan of mogen staan. Dit kan verwarring veroorzaken.


Plek van de ander

Stel dat je wordt geboren als oudste kind van je ouders, maar voordat jij geboren werd was er al een overleden kindje, of een miskraam. Jij bent dan het oudste levende kind, maar feitelijk ben je niet de oudste. Dit is het overleden kindje. Het kan ook zijn dat je in de kinderrij het derde en jongste kind bent en toch heb jij niet dit gevoel. Het kan zijn dat er na jou toch nog een zwangerschap is geweest, of een kindje. Dit is wellicht nooit bekend geworden in het gezin.
Het kan ook zijn dat de oudste ziek is, verslaafd of besloten heeft niet meer bij het gezin te willen horen, zodat de plek van de tweede opschuift naar die van de oudste.
Er kan ook verwarring zijn over wie het kind is en wie de ouder? Soms zijn ouders niet in staat om voor jou als kind te zorgen, terwijl dit wel is waar je recht op hebt en wat je nodig hebt. Er is dan sprake van parentificatie. Dit zorgt ervoor dat jij niet de plek van kind kan innemen.
Allerlei oorzaken kunnen voor plek verschuivingen, volgorde verwarring, zorgen in de kinderrij. Dit kan bij jou een verwarring veroorzaken, somberheid, een rem, wanorde.


De oudste
Het kan ook zijn dat jij meer de taken van de oudste in het gezin op je neemt omdat de werkelijke oudste dit niet doet of daar niet toe in staat is bijvoorbeeld. Het kan zijn dat de oudste in de kinderrij ziek is, niet in staat is om de rol van de oudste te nemen of dit echt niet wil door een conflict.
Taken van de oudste zouden kunnen zijn, zaken regelen binnen het gezin, knopen doorhakken, zorg dragen, gemachtigde zijn voor de financiën van de ouders, speechen bij de begrafenis, de wijste zijn. Niet dat je eens bent met deze taken, maar vaak liggen er onbedoeld toch verwachtingen naar de oudste toe. Zo heeft de middelste of de jongste ook haar taak. De middelste is vaak de bemiddelaar, neemt niet zoveel ruimte, twijfelt. De jongste is vaak de luchtige, de verwende maar soms ook diegene met de minste aandacht, er is namelijk al gewenning.
Zo heeft iedereen in de rij zijn of haar functie. Ook de ouders!


Verdriet dragen
Een thema in jou leven kan zijn dat je het gevoel hebt dat je enorm je best moet doen om het goed te doen. Dat je niet snel het gevoel hebt dat het goed genoeg is. Het zou kunnen zijn dat jij geboren bent, na een overleden kindje, en dat je onbewust in het familiesysteem het verdriet draagt van dit kind. Je wilt je ouders niet verder belasten met verdriet en doet alles perfect, of streeft hiernaar.
Dit verdriet dragen kan je somber maken, het gevoel geven dat je net niet helemaal tot bloei komt in je leven. De balans tussen geven en nemen is in dit systeem. Je geeft als kind teveel en neemt te weinig.


Durf
Het vraagt durf om je plek in te nemen. Dat je mag zijn wie je bent. Jij hebt recht op je eigen plek, je mag je eigen emoties hebben, je eigen verlangens en je eigen gemis.
Natuurlijk houdt je in een systeem rekening met elkaar, maar iedereen heeft wel zijn of haar plek en mag daar ook naar handelen. Je mag op die plek wortelen Je mag zijn wie je bent.
Als je je realiseert wat jouw plek is in het systeem waar je uitkomt en daar gaat durven te staan en je behoeftes toe laat en serieus neemt, zien de andere leden van het systeem, familie, je ook pas op je plek staan. Dan gaat het vaak pas stromen en wordt je zichtbaar.


Familie opstelling
Tijdens een familie opstelling herstellen we vaak je plek. We kijken waar je plek in het nu ligt en vaak wordt zichtbaar waar de verwarring zit als je je familie opstelt. Waar sta jij ten opzichte van je ouders en je broers en zussen. Als we de volgorde herstellen en iedereen weer op zijn eigen plek zetten, verandert er iets in het systeem, in het gevoel en in de energie. Dit kan in jouw leven veel veranderen. Je kan gaan leven naar je plek, je eigen behoeftes en verlangens. Dit inzicht neem je mee je leven in en dat verandert allerlei patronen. Het is een cadeau!

Beleef het zelf en doe een keer mee met onze opstellingen! Data op mijn website www.nancymeijs.nl

 

Nancy MeijsNancy Meijs

Therapeut

06-24712972

info@nancymeijs.nl

Heemstede

Cruquiusweg 158, 2103 LV

Copyright 2014-2022 by Nancy Meijs - All rights reserved